Christopher Penders DACHSER: “Als je het een oprechte kans geeft, komt er veel goeds uit”

In zijn zoektocht naar meer en beter opgeleid personeel voor het Waddinxveense bedrijf DACHSER, besloot Christopher Penders het te proberen met mensen voor wie werk niet vanzelfsprekend is. Een richting die voor de 30-jarige HR coördinator andersom ook niet zo vanzelfsprekend was. “De krappe arbeidsmarkt maakt dat wij als werkgevers andere manieren moeten vinden om mensen aan ons te binden. Bij ons pakte het zeer goed uit.”

Zo kwam Juma bij ze terecht. Sinds vier jaar woont Juma Havyarimana in Nederland. Oorspronkelijk komt hij uit Burundi, een land in oost-Afrika dat grenst aan Congo. Christopher vertelt dat hij meedeed aan het Magazijnhelden traject van WSP Midden-Holland waarbij kandidaten die thuis zitten zonder werk in 2,5 maand tijd worden klaargestoomd om aan de slag te gaan als magazijnmedewerkers. “Aansluitend op het traject Magazijnhelden leiden wij hem zelf op zodat hij hier kan werken als loodsmedewerker”, aldus Christopher.

Nog 3 Magazijnhelden
Naast Juma heeft DACHSER nog drie andere kandidaten mogen verwelkomen die ook als loodsmedewerkers aan de slag gaan. Dominic (Heiermann, werkgeversadviseur WSP Midden-Holland, red.) stelde de kandidaten voor en regelde de eerste gesprekken. Dat ene zetje is vaak al voldoende, soms is er meer nodig. “Tot nu toe heeft het zeer goed uitgepakt met een mooi resultaat in de vorm van nieuwe, gewaardeerde collega’s”, vindt Christopher. Als je het een oprechte kans geeft, komt er veel goeds uit. Vier maanden geleden is Juma begonnen met zijn opleidingstraject bij DACHSER en sinds januari is hij vast in dienst. Hij pakt de werkzaamheden goed op en is een vaste waarde binnen het team geworden. Ik heb gemerkt dat onze mensen die vanuit WSP Midden-Holland komen leergierig zijn, open staan voor nieuwe dingen en zich best snel aan kunnen passen aan de nieuwe omgeving. Wat niet automatisch betekent dat alles vlekkeloos verloopt. Er spelen meerdere factoren mee dat ze deze weg bewandelen en daar kunnen we moeilijk over oordelen. Samen met het WSP kunnen we de nodige hulp bieden om ervoor te zorgen dat iemand zich thuis voelt en het werk kan doen wat we te bieden hebben.”

Over DACHSER
Het bedrijf uit Waddinxveen is een logistiek dienstverlener, vertegenwoordigd door heel Europa. Zij richt zich op wegtransport, lucht- en zeevracht en opslag van goederen, waarbij de focus ligt B2B leveringen. De mens is het grootste kapitaal, zo luidt de bedrijfsfilosofie bij DACHSER. Inclusie of sociaal ondernemerschap past daarom ook goed bij ze. “Wij zijn van mening dat iedereen een kans moet krijgen. We leven in een multiculturele samenleving en dat is in het bedrijfsleven niet anders”, aldus Christopher.

Over MagazijnHelden van WSP
In 2,5 maand tijd volgen mensen die nu nog met een uitkering en zonder werk thuis zitten een traject. Hierin worden de kandidaten door een opleiding, stage en een ervaren trainer van Evofenedex klaargestoomd om aan de slag te gaan als logistiek medewerker. Na deze periode hebben zij dus een certificaat op zak en zijn ze verzekerd van een werkplek. Ze gaan namelijk in dienst bij het bedrijf waar ze stage hebben gelopen. In deze maanden mogen zij hun uitkering behouden en neemt WSP Midden-Holland de opleidingskosten voor hun rekening.