Video-cv moet vastgeroest patroon van solliciteren doorbreken

Hoe kun je nou écht zien wie iemand is vanaf alleen een papiertje? Iets wat werkzoekend Nederland zichzelf regelmatig afvraagt bij alweer een afwijzing op een sollicitatie. “U past niet in het profiel”, is misschien wel het meest voorkomende antwoord dat we krijgen als we het niet zijn geworden. Frustrerend, dat vindt ook WSP Midden-Holland. En daarom hebben we er iets op bedacht: het video-cv. In plaats van een brief, maken we een filmpje van werkzoekenden die het maar niet lukt om een baan te vinden. Werkgevers zien hierdoor de persoon achter een cv en dat moet het vastgeroest patroon van solliciteren doorbreken.

Talent uit Midden-Holland. Zo heet dit gezamenlijke initiatief van de gemeenten Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard en Gouda, UWV, Promen en Ferm Werk. Vanuit WSP Midden-Holland willen ze hiermee werkgevers helpen aan meer en beter personeel en tegelijk werkzoekenden – vaak met een uitkering –  aan een baan helpen. Hoewel de aanpak om in plaats van brieven nu video’s te maken misschien simpel lijkt, is de boodschap daarachter allesbehalve simpel en luchtig.

Serieuze boodschap
Terwijl sommige beroepsgroepen kampen met grote tekorten – zorg, techniek, schoonmaak – , zitten er nog steeds enorm veel mensen thuis in een uitkering zonder werk terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet willen. Chantal Botz is projectleider van WSP Midden-Holland: “Ze solliciteren wel, maar worden door werkgevers niet uitgekozen vanwege een gebrek aan ervaring of diploma’s. We denken dat het helpt als werkgevers de mensen achter de brieven echt kunnen zien. En ze daardoor sneller een kans op werk krijgen.”

Meer banen en meer werk
De video-cv’s moeten ervoor zorgen dat werkzoekenden sneller een baan en werkgevers sneller personeel vinden hier in Midden-Holland. Die werkgevers kunnen we daarbij extra van dienst zijn door ontwikkeltrajecten aan te bieden voor hun toekomstige en eigen medewerkers. Dat kan een training zijn, kortdurende scholingstrajecten of een praktijkverklaring voor hun medewerkers. Zo is het dus een hele realistische gedachte dat iemand die dit leest en graag heftruckchauffeur wil worden, dat over een paar maanden ook écht kan zijn.

Meer weten?
Klik hier om direct naar de talentenpagina te gaan van Talent uit Midden-Holland.