McDonalds past ‘Open Hiring’ toe: een baan zonder sollicitatiegesprek

Wel of geen diploma, werkervaring of kennis van de Nederlandse taal. Bij Open Hiring doet het er allemaal niet toe. Het enige wat telt is de wil om te werken. Zo simpel is het. Brenda Bennis is Business Manager bij de restaurants in Gouda, Woerden en Moordrecht. Ooit begon ze er zelf achter de counter als bijbaan naast haar studie. Nu werft ze onder meer nieuwe medewerkers die wat haar betreft niet in het perfecte plaatje hoeven te passen. Laat dat nou the perfect match zijn voor Open Hiring.

Voor wie nu denkt: nooit van gehoord! Dat kan kloppen, want er zijn nog maar weinig organisaties in ons land die dit opendeurbeleid bij werving toepassen. Open Hiring betekent een baan zonder sollicitatiegesprek. Dus geen brief, geen cv en geen verklaringen over achtergrond, schooldiploma’s, werkervaring en verleden. Je maakt een afspraak om kennis te maken en je wensen te bespreken. Wil je daarna aan de slag? Dan kun je meteen beginnen. McDonalds is de eerste organisatie in de regio die deze manier van werving – overgewaaid uit Amerika – toepast.

Wat kan wel
“Wij proberen altijd buiten de gebaande paden te denken”, vertelt Brenda. “Inclusie en diversiteit zijn zo belangrijk bij ons, dat we bij het werven van nieuwe medewerkers bewust zoeken naar een afspiegeling van de maatschappij. Daar ben ik trots op. En nee, dat is niet altijd even makkelijk. Maar ik baseer mijn keuzes ook niet op makkelijk. Ik kijk naar de persoon die voor me staat en naar wat wél kan in plaats van niet. Zo werken er hier 17 nationaliteiten. De één beheerst de Nederlandse taal beter dan de ander. Dat geeft niks. Maar we willen wel dat ze allemaal dezelfde hamburgers bakken. En dus hebben we werkinstructies in verschillende talen. Nog zoiets leuks: sinds twee jaar hebben we een ex-taxichauffeuse bij ons in dienst. Zij rijdt onze medewerkers heen en weer tussen de restaurants. Of naar huis na een late avonddienst. Dat zie je nergens toch!”

Een glimlach is overal ter wereld hetzelfe
Jacqueline Osteicochea Garcia komt uit Venezuela en woont sinds 2022 in Nederland vanwege het werk van haar man. Ze is 38 jaar oud, moeder van een zoon en ruim een half jaar in dienst bij McDonalds in Gouda. “Vorig jaar besloot ik naar de banenmarkt te gaan in de Sint-Janskerk in Gouda en zei tegen mijn man dat ik terug zou komen met werk. Nou, dat is gelukt”, lacht Jacqueline. “Werken vind ik zo fijn. Ik heb dat echt nodig om even uit de bubbel te komen waarin ik vooral voor mijn kind zorg. Het leukst vind ik de avondrush. Dan gebeurt er van alles en kan ik veel gasten en kinderen blij maken. Hoewel ik sinds kort twee keer per week taalles krijg, vinden de gasten het niet erg dat ik Engels praat. Een glimlach is tenslotte overal ter wereld dezelfde taal.”

Jean-paul werkt al 20 jaar bij McDonalds
De 41-jarige Jean-Paul van Tongeren werkt al meer dan 20 jaar bij McDonalds. Op iedere doordeweekse dag reist hij vanaf zijn woongroep naar het restaurant in Gouda om het terrein er omheen afvalvrij te maken en te zorgen dat de lobby er netjes uitziet. “Ik word altijd goed begeleid op mijn werk. Het is leuk om met de gasten bezig te zijn en ook om lekker naar buiten te gaan. Liefst natuurlijk als het lekker weer is.” Brenda vult aan: “Als Jean-Paul op vakantie is, merken we dat meteen.”

Over Open Hiring
Bernie Glasmann opende in 1982 Greyston Bakery in Yonkers, vlakbij New York. Zijn idee? Wie wil werken, komt naar de bakkerij en schrijft zich in op een lijst. Komt er een baan vrij, dan kun je aan de slag. Je verleden is niet belangrijk: je wordt beoordeeld op wat je doet en kunt. Op die manier krijgen mensen al 35 jaar een eerlijke kans op werk. Ook in een stad als Yonkers, waar veel armoede en criminaliteit voorkomt. Start Foundation heeft Open Hiring naar Nederland gehaald en het idee vertaald naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Want ook hier staan mensen aan de zijlijn omdat ze tegen vooroordelen aanlopen. Omdat ze diploma’s missen. Of omdat ze moeite hebben met sollicitatiegesprekken of het schrijven van brieven. WSP Midden-Holland helpt McDonalds Gouda, Woerden en Moordrecht om als eerste organisatie in deze regio Open Hiring toe te passen bij het werven van nieuwe medewerkers.