CAG in Reeuwijk biedt Alifa een baan door functiecreatie

Alifa komt uit Syrië. Daar werkte zij in een naaiatelier. Bij CAG is ze gastvrouw en ontvangt ze de gasten. Ook vraagt ze wat iedereen op de afdeling wil drinken. Daardoor maakt zij natuurlijk een praatje, wat haar helpt Nederlands beter te leren. Ze zorgt er bovendien voor dat de keuken er tip top uit ziet voor en na de lunch en heeft wat lichte administratieve taken.

Bij functiecreatie wordt er een nieuwe baan gecreëerd door relatief eenvoudige taken bij anderen weg te nemen. Het is een fenomeen dat volgens ons vaker toegepast zou kunnen worden. Je ontlast drukbezette medewerkers, vervult hiermee langdurige openstaande vacatures en biedt meer mensen een baan in je organisatie. Het mooie is: deze extra banen zijn vaak geschikt voor mensen die wat extra hulp nodig hebben en goed gedijen bij repeterend, eenvoudig werk. Werkgevers die functiecreatie toepassen typeren zich door hun mensgerichtheid en sociale hart.

CAG, ontwikkelbedrijf Ferm Werk en WSP Midden-Holland werkten samen om van functiecreatie een succes te maken. Daarbij regelde CAG een laptop voor Alifa, waarmee ze een typecursus kan volgen. Als die klaar is, mag ze aan de slag met Word en Excel. Met een jobcoach van Ferm Werk werkt Alifa aan werknemersvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.