Geslaagd festival Binnenkijken in het Onderwijs

Wie altijd al in het onderwijs heeft willen werken, kon zijn hart ophalen tijdens Binnenkijken bij Bedrijven 2023. Want dit jaar stond het onderwijs in the spotlights. De actieweek werd donderdag 16 maart afgesloten met een uniek gezamenlijk event bij De Goudse Waarden, met muziek, een infomarkt, workshops en leuke activiteiten.

Alles kon
Tal van basis- en middelbare scholen in de arbeidsmarktregio Midden-Holland openden afgelopen week hun deuren voor zij-instromers, onderwijsassistenten en klassenassistenten. Projectleider Maya van Es: “Een rondleiding krijgen, een les bijwonen, zelf een proefles geven, alles kon!”

Zij-instromers
Meer dan 80 potentiële zij-instromers uit de regio Gouda kwamen bij het Festival BinnenKijken in het Onderwijs meer te weten over werken in het onderwijs maar kunnen ook terecht voor specifieke vragen. Bij het Festival waren diverse schoolbesturen uit Gouda e.o. aanwezig, kon er informatie worden opgehaald over opleidingen, kon je zelf-testen doen, in gesprek gaan met eerdere zij-instromers en leerlingen, presentaties bijwonen en informeren welke functies er eigenlijk zijn binnen een school.

“Is het onderwijs iets voor mij?”, “Ik heb interesse in een baan in het onderwijs, maar hoe nu verder?” en “Welke mogelijkheden biedt het onderwijs?” Op al die vragen kreeg je antwoord tijdens het festival BinnenKijken in het Onderwijs op donderdag 16 maart bij CSG De Goudse Waarden (locatie Kanaalstraat 31).

Typen scholen
Aan het event deden alle typen scholen mee in het basis- en voortgezet onderwijs: openbare scholen, scholen met een geloofsovertuiging, algemeen-bijzondere scholen en scholen in het speciaal onderwijs.

Bezoekers konden speeddaten met voormalige zij-instromers en in gesprek gaan met leerlingen. Er werden presentaties gegeven over het primair en voortgezet onderwijs, en er was een informatiemarkt over diverse opleidingen. Ook vertelden de diverse schoolbesturen over hún school en de mogelijkheden daarbinnen. Het event was heel laagdrempelig: iedereen die interesse heeft, kon zich aanmelden. En wie daarna verder in het onderwijs wil, wordt begeleid!

De hoop is straks weer nieuwe geïnteresseerden te mogen verwelkomen binnen het primair en voortgezet onderwijs.

Binnenkijken in het Onderwijs
Het festival maakt deel uit van de actieweek BinnenKijken in het Onderwijs van maandag 13 tot en met donderdag 16 maart. Tijdens die dagen openen de PO- en VO-scholen in Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen hun deuren voor iedereen die als zij-instromer een kijkje wil nemen in het onderwijs.

Binnenkijken in het Onderwijs wordt georganiseerd door het WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Holland. Het WSP stimuleert werkgevers om méér mensen in de arbeidsmarktregio aan het werk te helpen én te houden.