Gisteren nog een uitkering, vandaag een contract in de zorg

Het kan! Dat bewijzen Desiree, Jessica, Chanel, Irina en Selemawit. Hoewel ze ieder totaal verschillende achtergronden hebben, is er één ding wat ze bindt: zij willen aan de slag in de zorg en zetten de eerste stap in deze branche. Vanaf de start van het leerwerktraject tot nu zitten zes weken. Zes (!) weken maar. In die korte tijd neemt een trainer de dames onder hun vleugels en leert ze de kneepjes van het schoonmaakvak. Die worden volgens hem – John van Rijswijk van SVS – nogal eens onderschat. Daar hoeven de dames zich nu geen zorgen meer over te maken, want zij zijn met vlag en wimpel geslaagd voor hun SVS diploma. Dat is een kwaliteitskeurmerk in de schoonmaakwereld. Lokale zorgorganisaties zoals Vierstroom, Welthuis en Inis zijn maar wat blij met deze ontwikkeling. Door de krapte op de arbeidsmarkt staan ze te springen om gemotiveerde medewerkers. De vijf dames kregen daarom bij hun diploma-uitreiking meteen een contract aangeboden. Blijer kun je ze niet maken.

Deze vrouwen willen aan de slag in de zorg. De eerste en snelste stap om zonder vooropleiding aan de slag te kunnen in deze branche is als medewerker huishoudelijke hulp of welzijn assistent. Maar ook voor andere kansrijke sectoren in de ICT, logistiek, bouw, techniek en groen zijn er leerwerktrajecten ontwikkeld. Er is zelfs iemand die samen met je kan kijken welke richting het beste bij je past. “Veel inwoners weten dat niet en daarom deel ik verhalen zoals deze maar al te graag”, vertelt Sabrina van den Hoek. Zij is adviseur bij WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Holland en zet zich samen met haar collega’s in om meer mensen aan het werk te helpen in Gouda, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen.

“Wij kijken wat je wél kunt”
Als geen ander weet Sabrina wat er speelt bij mensen die thuis zitten zonder werk. “De meesten hebben al lange tijd niet gewerkt. Dat maakt de stap naar een baan extra spannend. Ik merk dat de kandidaten die ik de eerste keer spreek, vaak onzeker zijn over zichzelf. Ze denken dat het ze niet lukt om het vak goed uit te voeren en om de baan te combineren met bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen. Dat is precies wat we in die zes weken gaan organiseren: werken aan structuur, overzicht krijgen in het combineren van werk en privé maar ook kijken wat wél kan. En dan natuurlijk het aanleren van het vak. Hierdoor wordt het werk niet spannend, maar juist leuk. We zien mensen veranderen in de positieve zin. Het hebben van werk kan iemand echt gelukkiger maken. Ik hoop dan ook dat iedereen die dit nu leest en op dit moment thuis zit zonder werk en een uitkering ontvangt denkt: dit wil ik ook! Er zijn zoveel mogelijkheden en je hoeft er niet eens voor te betalen.”

Wil jij dit ook?
Neem dan een kijkje bij contacten.Daar zie je allemaal gezichten, ook die van Sabrina. Kijk onder elke foto welke branche erbij staat en bel het nummer. Mailen mag natuurlijk ook. Doe dat rechtsreeks als je weet in welke richting je wilt werken. Heb je nog geen idee wat voor baan je wilt, stuur dan een e-mail naar Nicole Blok op info@wspmiddenholland.nl.