Jan den Os onderging een carrière switch: “Als ik dit eerder had geweten!”

Na vele dienstjaren kreeg Jan den Os te maken met een reorganisatie en relocatie van zijn werkgever naar Limburg. Hierdoor verloor hij zijn baan. Jan kwam bij het UWV terecht en kreeg al snel een nieuwsbrief met informatie over Bouw -en Techniektoppers onder ogen. De wens om met zijn handen te werken was groot en zijn enthousiasme werd gewekt: “Ik heb een ICT achtergrond, maar de techniek heeft mij altijd aangetrokken, waardoor ik open stond om een carrière switch te maken.”

Het Werkgeversservicepunt (WSP) Midden-Holland heeft Jan begeleid bij het onderzoeken van de mogelijkheden in de techniek. Bij IW Nederland (opleidingsbedrijf in elektro- en installatietechniek) heeft Jan de training Basis Electratechniek kunnen volgen. Om verder te komen heeft Johan Doruiter van het WSP Midden-Holland voor het vervolgtraject contact opgenomen met De Startplaats. De Startplaats leid uitkerings- en bijstandsgerechtigden op tot gekwalificeerde professionals.

Samenwerking

Het WSP Midden-Holland en de Startplaats hebben regelmatig contact met elkaar. Gezamenlijk bespreken ze of iemand voldoende affiniteit heeft voor de sector techniek. Via De Startplaats vinden eerst een aantal kennismakingsgesprekken plaats met recruiters Werner Boom en Joke Meerhof. Daarna volgt een kennismaking met commercieel manager Rick Mink en rondleiding op locatie van opleidingspartner Elztec. Fabian van der Laan, operationeel manager bij De Startplaats, vertelt: “Het voortraject is bedoeld om te kijken of iemand zelf interesse heeft in de techniek sector, maar ook om de kandidaten zo goed en compleet mogelijk te informeren over de sector en partners waarmee wij werken. Bij Jan zagen wij zijn enthousiasme, waardoor we direct mogelijkheden voor hem zagen bij onze partners.”

Vervolgopleiding techniek en VCA

Jan mocht gelijk op gesprek en binnen een week startte hij het vervolgtraject van acht dagen theorie, praktijk en afsluitend een examen. Zo behaalde Jan zijn VCA-certificaat (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers), een vereiste om verder met het traject te gaan. Jan: “De afgelopen weken heb ik veel bijgeleerd en ik moet zeggen dat er theoretisch een stuk dieper op de materie wordt ingegaan. Deze vervolgopleiding is een goede aanvulling op de eerdere opleiding bij IW Nederland. Vooral het veilig werken en het werken volgens de NEN 1010 voorschriften is iets wat constant weer terugkomt in de lessen bij De Startplaats/ Elztec. Ik heb inmiddels mijn theorie- en praktijktest afgerond en ben gestart met mijn stage van 11 weken.”

Stage

Jan loopt op dit moment stage bij Baas BV., waar hij goed wordt begeleid. Tijdens de stage gaat Jan mee naar klanten en doet zo relevante werkervaring op. Jan is erg tevreden over de mogelijkheden: “Ik vind het echt fantastisch welke mogelijkheden er tegenwoordig zijn om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Ik zou bijna zeggen “… als ik dit eerder had geweten!!!”

Meer weten over het omscholing en de samenwerking met het WSP Midden-Holland? Neem contact met ons op.