Masterclass over vinden & houden van personeel zet ons aan het denken

Onder de noemer ‘Floreren in deze dynamische arbeidsmarkt’ organiseerde Gouda-Onderneemt! i.s.m. NLwerktaanwerk* onlangs een masterclass over het vinden en houden van personeel. Iets waar we wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Want zeg nou zelf: wie heeft daar in deze tijd niet mee te maken? In deze twee uur durende bijeenkomst namen zij leden mee in de ontwikkelingen en trends van de arbeidsmarkt en kregen ze tips om personeel aan te trekken en te behouden. Onze adviseur Maya Van Es was erbij.

“Het is goed dat er op deze manier met werkgevers in gesprek wordt gaan. Dat is nodig, want we moeten ons bewuster worden van de situatie op de arbeidsmarkt. Die is zorgwekkend en als we zo doorgaan hebben veel werkgevers straks een chronisch tekort aan personeel.

In de masterclass schetsen we dat probleem en praten we daar met elkaar over. De boodschap is bikkelhard maar duidelijk: om je eigen bestaansrecht te garanderen zul je hoe dan ook op een andere manier naar personeelsvraagstukken moeten kijken. Werk aan de winkel dus!

Ik – eventueel samen met Jan-Willem van der Wolf – kan hierna bij iedere organisatie individueel bekijken hoe je dat kunt doet in de praktijk. Want er is nu wel een boel uitgelegd, maar je moet het uiteindelijk wel gaan doen. Daar ontbreekt het vaak aan en dat komt vooral door angst voor het onbekende. Pak sociaal ondernemen bijvoorbeeld. Laat dat ‘toevallig’ mijn vakgebied zijn. Ik zou zo graag de ‘hobbels’ die werkgevers nu nog zien om iets niet te doen wegnemen en zo kansen voor ze creëren. Door te werken met mensen die wat extra hulp nodig hebben, maar wél talent hebben. Maar ook door functies op te knippen en daarmee simpelere banen te creëren die door het repeterende karakter heel goed door andere mensen uitgevoerd kunnen worden dan dat je nu zou denken. Je zult zien: dan is er ineens heel veel mogelijk. Ik daag andere ondernemersverenigingen uit om deze masterclass ook te organiseren voor hun leden.”

*Een initiatief van VNO-NCW en MKB Nederland