“Meer dan 5000 werknemers hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en computeren”
Om precies te zijn gaat het om 5395 van de 81.900 mensen die een baan hebben in de gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Schrikbarend hoog. Is jouw bedrijf werkzaam in de sectoren facilitaire dienstverlening, schoonmaak, groen, industrie, horeca, procesindustrie, handel, bouw en transport? Dan is de kans groot dat jouw werknemers moeite hebben met lezen, schrijven en werken met de computer. Tussen 1 januari 2023 en 28 februari 2023 kan je subsidie aanvragen voor scholing van jouw medewerkers bij het landelijke actieprogramma ‘Tel mee met Taal’.
Werkgevers opgelet: zo herken je laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid gaat over minder goed kunnen lezen, schrijven, rekenen of met de computer werken. Als er medewerkers in je bedrijf zijn die daar moeite mee hebben, dan passen één of meerdere van de signalen hieronder daarbij.
- Hoog ziekteverzuim
Zeker op spannende momenten zoals het invoeren van veranderingen in het werkproces. - Laag slagingspercentage
Medewerkers slagen maar niet voor certificaten, zoals een VCA. - Loonbeslagen
Je merkt dat er meer medewerkers problemen hebben met hun financien. - Digitaliseren van werkprocessen
Overgaan naar een digitaal systeem in het werkproces loopt vertraging op doordat medewerkers het niet gebruiken. - Smoesjes
Je merkt dat medewerkers smoesjes gebruiken om onder belangrijke zaken uit te komen. “Ach, ik ben mijn bril vergeten” of “Doe jij dat even voor me?”.
Laaggeletterdheid heeft meer gevolgen voor jouw organisatie dan je denkt
De gevolgen van laaggeletterdheid zijn groot. Jaarlijks kost het de overheid zo’n 1 miljard euro per jaar. Een deel ervan is te herleiden naar problemen op het werk. Hierboven noemden we al even dat werkafspraken bijvoorbeeld niet nagekomen kunnen worden. Dat komt omdat de werkinstructies en veiligheidsvoorschriften niet of nauwelijks begrepen en dus ook niet nageleefd worden. Met verminderde productiviteit, onveilige situaties, overspannenheid en ziekte als gevolg. “We zien dat deze groep vaak zelf de stap naar scholing niet durft te zetten, omdat ze weinig ervaring hebben met cursussen of training. Eenmaal over de drempel, blijken ze heel leergierig en dankbaar naar de werkgever. En nog belangrijker, ze hebben ook voordeel van betere basisvaardigheden in hun privésituatie”, vertelt Petra van der Doelen. Ze is projectleider van de gezamenlijke missie om laaggeletterdheid in Midden-Holland aan te pakken.
Midden-Holland bundelt krachten om laaggeletterdheid aan te pakken
Om werkgevers bewust te maken van dit problemen slaan de gemeenten, bibliotheken, WSP Midden-Holland, Taalhuis Waddinxveen, opleider Sagènn, het Leerwerkloket en Stichting Lezen & Schrijven de handen ineen. Het is een bewuste keuze geweest om de aanpak tegen laaggeletterdheid via de werkgevers te laten lopen. “Dat is de plek waar taal- en rekenproblemen herkend worden”, stelt Petra Doelen. Ze benadrukt dat de medewerkers om wie het gaat zich vaak enorm schamen en uitmuntend zijn in problemen verbergen. “Ze bedenken de meest creatieve smoesjes om onder schrijf- en rekenwerk uit te komen. Zo laten ze hun gezinsleden de formulieren voor het aanvragen van verlof invullen, bellen ze liever dan dat ze mailen of zeggen dat ze hun bril vergeten te zijn. Daar komen ze al jaren mee weg. Want we hebben het hier niet over mensen die analfabeet zijn en geen enkele letter kunnen lezen. Het gros kan best een WhatsApp sturen, maar durft niet te mailen uit angst voor spelfouten. Zo kunnen de meesten wel wat uitrekenen, maar bijvoorbeeld minder goed overzien of onverwachte uitgaven wel passen in de maandbegroting. Kortom: het gebrek aan een basis lees-, reken-, of digitale vaardigheid staat ze zó in de weg dat het ze belemmert in het werk en misschien nog wel veel meer.”
Vraag subsidie aan
Jaarlijks is er één moment om de subsidie ‘Tel mee met Taal’ aan te vragen. Voor activiteiten die gericht zijn op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid onder werknemers. Tussen 1 januari en 28 februari 2023 is het moment om deze subsidie aan te vragen. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor scholing bij jouw organisatie en deze subsidie? Neem dan contact op met Paula Adelaar van Stichting Lezen en Schrijven via 06-1505 6819 of paulaadelaar@lezenenschrijven.nl. meer informatie vind je op taalwerkt.nl.