Ondernemer Aafke Ligthart zet mbo-praktijkverklaring in als scholing en werk mis dreigen te lopen

Een betaalde baan. In deze tijd van krapte lijkt het zo vanzelfsprekend. Als je wilt werken, dan liggen de banen voor het oprapen. Toch? Niets blijkt minder waar. In Midden-Holland zijn er volgens de UWV statistieken zeker 10.000 mensen die dromen van een betaalde baan. Of er wel één hebben, maar meer uren willen werken. Ze willen dus wel, maar het lukt ze niet. 10.000! En dan hebben we de niet-geregistreerde werkzoekenden nog niet eens meegerekend. Sara was zo iemand. Met de nadruk op was. Want vorige week haalde ze haar mbo-praktijkverklaring Groen, Bloem & Styling, nadat ze haar stageperiode afsloot bij bloemenzaak Bij Aafke in Krimpen aan de Lek. We spraken met ondernemer Aafke Ligthart.

Het balletje is gaan rollen tijdens Sara’s Nederlandse lessen die ze volgde bij Krimpenerwaard Intercultureel. Taalcoach Wilbert attendeerde haar op een leerwerktraject. “Hij wist dat ik zo van bloemen houd en bracht me in contact met Aafke”, vertelt Sara.

Reguliere stage te hoog gegrepen
Enerzijds heeft Aafke haar bloemenzaak en is ze ondernemer. Anderzijds heeft ze praktijkschool Aafke Praktisch naar Werk en is ze tegelijkertijd coach en opleider. Een gouden combinatie, in ieder geval voor Sara. “Soms is een stage gewoon te hoog gegrepen”, benadrukt Aafke. “Ze kunnen dan wel mee, alleen niet zo snel als de opleider verlangt. Of iets anders staat ze in de weg. Bij Sara was dat de Nederlandse taal. Ze is een intelligente vrouw. In Iran is ze universitair opgeleid en werkte er als docente Engels. Dat zit dus wel goed. Alleen hoe staat ze klanten te woord in de winkel? En daarbij: hoe volgt ze überhaupt lessen als ze niet begrijpt wat iemand zegt? Ze liep vast.

Kijk naar wat iemand als persoon nodig heeft
“Ik heb toen Mirjam gebeld van WSP Midden-Holland. Zij is bij me langsgekomen om te bepalen wat Sara precies nodig had. Zou zij ook voor een mbo-praktijkverklaring in aanmerking komen?”, bedacht Aafke zich. Mirjam kon haar dat bevestigen en zag meteen waar de behoeften lagen. Van Sara, maar ook van Aafke. Het resultaat: een praktijkleerlijn in de winkel, waarbij ze in een jaar tijd het traject Verkoop & Retail op niveau 1 doorliep. Maar ook Bloem, Groen & Styling op niveau 2 bij Yuverta (voorheen Wellantcollege, red.) in Dordrecht. “Leren in de bloemen is vooral dóen”, vult Aafke aan. “Sara was al bij ons in de winkel aan de slag, dus dit kon ze er dan ook gemakkelijk naast doen.”

Het yes-gevoel
Inclusief ondernemen stroomt bij Aafke door haar aderen. Ze heeft er bewust voor gekozen. In haar vorige baan werkte ze al veel met deze talenten die vooral heel loyaal, gemotiveerd en leergierig zijn. Ze worden ook wel ‘onbenut arbeidspotentieel’ genoemd bij instanties als UWV, verwijzend naar de wil om te werken en dus potentieel voor werkgevers. En tegelijk het gebrek aan tools om het ook daadwerkelijk te kunnen doen. ‘Als ik ooit een eigen bedrijf heb, dan wil ik ook van betekenis zijn voor ze’, was Aafkes belofte aan zichzelf destijds. Die missie kwam voort uit de ervaring dat als iemand iets niet kon, hij al bij voorbaat aan de kant werd geschoven door werkgevers. “Gemiste kans!”, vindt Aafke. “Zelf heb ik namelijk de ervaring dat het wél kan om iemand de werkzaamheden op een correcte manier uit te laten voeren. Onder de voorwaarde dat het op een passende manier gaat. Hoe dan? Door realistisch te zijn, te accepteren dat bepaalde dingen gewoon niet gaan, in te spelen op wat wel kan, succeservaringen te vieren en ervoor te zorgen dat iemand uiteindelijk het zelfvertrouwen krijgt wat nodig is. Het yes-gevoel van ‘ik kan het gewoon’. Dat vind ik nou tof.”

Wil jij ook inclusief ondernemen?
Niet iedere ondernemer of werkgever weet net zoals Aafke welke wegen je moet bewandelen om sociaal of inclusief te ondernemen. Daarom is WerkgeversServicepunt Midden-Holland er, om het voor werkgevers wat gemakkelijker en inzichtelijker te maken. Wil jij je medewerker ook aanmelden voor een mbo-praktijkverklaring? Of ben je snel op zoek naar personeel? Kijk op de website en bel met een van de adviseurs die WSP Midden-Holland rijk is. Sara heeft inmiddels een betaalde baan. Bij een collega bloemist van Aafke in Capelle aan den IJssel. “Een appje in mijn bloemistennetwerk waarin ik de situatie goed uitlegde was al voldoende. Ik heb dan straks weer plek om mensen zoals Sara op te leiden.” Bij haar nieuwe werkgever zal Sara binnenkort achter de schermen ‘boeketten draaien’ en zo nu en dan haar taal oefenen voor in de winkel met klanten. Op haar eigen tempo. Ooit hoopt Sara haar eigen bloemenzaak te openen. Wat aandacht, luisteren, maatwerk en talent benutten al niet kan doen.

Wat is een mbo-praktijkverklaring?
Een mbo-praktijkverklaring is hét bewijs dat een kandidaat de vakvaardigheden onder de knie heeft op het betreffende mbo niveau. Bestaande of nieuwe werknemers kunnen daarvoor een verklaring behalen die door de branche en het mbo officieel erkend wordt. Het hele traject vindt plaats op de werkvloer. De kandidaat gaat dus niet naar school, maar wordt opgeleid door u of één van de eigen medewerkers. Deze praktijkopleider vormt de spil tussen alle betrokken partijen en zorgt voor de begeleiding van de kandidaat.

Op de foto: Kandidaat Sara Pirhosseinloo en werkgever Aafke Ligthart van Bij Aafke en Aafke Praktisch naar Werk in Krimpen aan de Lek.