Warme begeleiding en persoonlijk contact tijdens Banenmarkt en Ontdek je Talentdag

“We hebben vandaag veel verschillende werkzoekenden ontmoet, die wij verder kunnen helpen.”, vertellen Rowan Verseput en Pieter Engelen van ABR Infra. Het Huis van de Stad in Gouda vormde vandaag, 30 mei 2024,  het podium van de Banenmarkt en Ontdek je Talentdag, speciaal voor anderstaligen.

20 werkgevers uit diverse branches presenteerden vandaag hun bedrijf en gingen het gesprek aan met werkzoekenden die de Nederlandse taal nog niet volledig beheersen. Middels tolken en de Say Hi app kon het gesprek gevoerd worden. “Leuk om op deze laagdrempelige wijze persoonlijk contact te krijgen met kandidaten. Daarnaast werkt zo’n Banenmarkt inspirerend door met collega werkgevers te praten over andere initiatieven.”, vertelt Vita Brummelhuis van Motopp. Pascal Frudiger van Best Western Hotel beaamt dat: “Het is goed dat dit wordt georganiseerd voor deze doelgroep. Voor anderstaligen maakt het een groot verschil om op deze manier contact te kunnen leggen.”. Zo was M. Bahta op zoek naar werk en heeft hier contact kunnen maken met zijn toekomstige werkgever: “Ik heb een leuke werkgever gevonden en ga aan de slag om het juiste diploma en mijn VCA te behalen.”

De warme begeleiding die de werkzoekenden op de Banenmarkt kregen maakt volgens Rowan en Pieter van ABR Infra een wereld van verschil: “Op een werkgever afstappen, zeker als je de taal niet spreekt, is erg spannend. Zo goed om te zien dat er op de Banenmarkt begeleiders mee gaan om de werkzoekenden te helpen.”. Ook bij Lidl staan ze zowel voor de logistieke tak als bij de filialen open voor anderstaligen. Voor geïnteresseerden kandidaten organiseren ze 12 juni een rondleiding: “We hebben vandaag veel potentiële kandidaten gesproken en uitgenodigd voor onze rondleiding.”, vertelt Nadine va der Slik van Lidl.

Indien werkzoekenden nog niet goed wisten waar ze goed in zijn, konden ze terecht bij de activiteiten van de Ontdek je Talentdag. Met Virtual Reality wat het mogelijk om een werkomgeving ervaren, er waren loopbaanadviseurs aanwezig en de mogelijkheid om een beroepeninteressetest te doen. Huseyin Bayraktar was in zijn thuisland leraar taal. Hij kwam vandaag langs om te zien wat voor werk er beschikbaar is: “Ik ben hier geïnspireerd geraakt om eens te kijken of de IT of een technische baan ook iets voor mij zouden kunnen zijn.”

We kijken terug op een sfeervolle en inspirerende dag voor zowel de werkzoekenden als werkgevers.