Monique den Boer

Werkzoekenden opgeleid tot schoonmaker

Onlangs kregen twaalf mensen zonder opleiding en werk hun schoonmaakdiploma uitgereikt. Voor de meesten is dit hun allereerste diploma. Zo ook voor Monique den Boer uit Waddinxveen. “Ik wil zo graag een betaalde baan. Dat lukte me niet, omdat ik geen diploma heb en ik vaak ook denk ik het niet kan. Ik heb veel geleerd tijdens deze opleiding en ben trots dat ik het heb gehaald.”

Monique den Boer is 43 jaar, komt uit Waddinxveen waar ze samen met haar twee tienerkinderen woont. Ze leeft van een uitkering en werkt op vrijwillige basis bij de plaatselijke kringloop. Bijna iedere dag.

Het liefst heeft Monique een betaalde baan, waardoor ze uit de uitkeringssituatie komt. Gemeenten, UWV en sociale werkbedrijven als Promen hebben precies datzelfde doel: meer mensen aan betaald werk helpen en houden.

Vanuit die gedachte en met diezelfde partijen is het WSP Midden-Holland opgericht. Voluit het WerkgeversServicePunt. De club helpt – zoals de naam al doet vermoeden – werkgevers met allerlei arbeidsmarktvraagstukken, waaronder het in dienst te nemen van mensen die nu een uitkering ontvangen, maar wel graag willen werken.

Dat vraagt om wat aanpassingen, zoals het aanvragen van subsidies, laten zien wie de mens achter het cv is (dat helpt enorm!) en soms een andere manier van denken. Andersom hebben werkzoekenden soms een extra steuntje nodig in de vorm van begeleiding of scholing.

Daarom biedt het WSP ook trajecten aan voor werkzoekenden in branches waar vraag is naar personeel of kansrijk zijn. “Ik had nooit gedacht dat het me zou lukken. Dit is mijn allereerste diploma en ik ben daar best trots op,” aldus een blije Monique.

Twaalf werkzoekenden opgeleid

Vanwege corona is een feestelijke uitreiking nu onmogelijk. Maar omdat het zoveel betekent voor deze kandidaten en ook voor ons, wilden we dit moment niet zomaar voorbij laten gaan. Accountmanager Cornelia Schutt van gemeente Waddinxveen en jobcoach Michelle Vogel van Promen reikten de SVS- diploma’s op gepaste afstand uit in het Huis van de Stad in Gouda.

Cornelia-en-Michelle-WSP Midden-Holland

Cornelia Schutt (l) en Michelle Vogel.

“Ook wij zijn natuurlijk hartstikke trots. Alle deelnemers hebben de opleiding gehaald. Van de persoonlijke coaches kregen we alleen maar lovende reacties die we aan de kandidaten voor hebben gelezen. Van ‘wat een leuke groep’ en ‘ze kwamen altijd op tijd’ tot individuele complimenten als ‘dit is een echte teamplayer’ en ‘jij bent een aanwinst’. We kunnen u zeggen: ze straalden.

De twaalf geslaagden zijn er nu klaar voor om aan de slag te gaan bij een werkgever in de buurt. Er is een groot tekort aan schoonmaakmedewerkers, dus ik verwacht dat ze binnen de kortste keren aan de slag kunnen. Dat contact loopt vaak ook via ons, bijvoorbeeld met schoonmaakbedrijf Asito die bij aanvang van het traject al aangesloten waren. Twee hebben er nu al een baan aangeboden gekregen.”

Interesse

Bent u een werkgever in de regio Midden-Holland en wilt u meer weten over deze trajecten, ook voor andere branches? Schroom niet en stuur ons een e-mail via info@wspmiddenholland.nl.