Krapte op de arbeidsmarkt bereikt nieuw hoogtepunt

Na een voorzichtig herstel in het 1e kwartaal van het jaar, trok de arbeidsmarkt in het 2e kwartaal van 2021 verder aan. Een verdere daling van het aantal werkzoekenden en stijging van het aantal vacatures zorgden ervoor dat de spanning van april tot en met juni sterk opliep. Uit de meest recente resultaten van de Spanningsindicator blijkt zelfs dat de arbeidsmarktspanning sinds de start van de meting nog niet eerder zo hoog lag. Het aantal beroepsgroepen en regio’s met een ‘krappe’ of ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt nam flink toe.

Spanningsindicator op hoogste waarde ooit gemeten
Het aantal vacatures nam in het 2e kwartaal van 2021 flink toe. Het dashboard Vacaturemarkt laat zien dat er in vergelijking met het 1e kwartaal van dit jaar op landelijk niveau 34% meer vacatures openstonden. Ten opzichte van een jaar geleden steeg het aantal vacatures zelfs met 67%. Tegelijkertijd waren er in het 2e kwartaal juist minder werkzoekenden om vacatures mee te vervullen. Het aantal WW’ers in de eerste 6 maanden van hun uitkering daalde sinds eind maart met 25%.

Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat de spanning op de arbeidsmarkt flink toenam en de Nederlandse arbeidsmarkt in het 2e kwartaal voor het eerst sinds de start van de coronacrisis weer ‘krap’ was. Dat betekent dat er relatief veel vacatures openstonden per werkzoekende. Er was in dat opzicht zelfs sprake van een nieuw hoogtepunt: sinds UWV in 2003 begon met het meten van de arbeidsmarktspanning, is deze nog nooit zo hoog geweest.

Lees verder: klik hier
Bron en foto: UWV