Werk bieden aan asielzoekers

In de zoektocht naar personeel is het in deze veranderende arbeidsmarkt slim om alle kansen die er zijn aan te grijpen. Heb je weleens aan een asielzoeker gedacht? Dit is wat je moet weten.

  • Als een asielaanvraag 6 maanden in behandeling is, kun jij als werkgever een zogenoemde TWV krijgen voor de asielzoeker. Ofwel een tewerkstellingsvergunning. Hiermee mag de asielzoeker betaald werk verrichten.
  • Een asielzoeker met een TWV mag het hele jaar door werken. Er zijn geen beperkingen opgelegd met maximum aantal weken per jaar of uren per dag.
  • 25% van het verdiende salaris mag de asielzoeker zelf houden, tot een maximum van €246 per maand. De rest gaat naar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers die de opvang voor ze regelt en betaalt.
  • Een asielzoeker heeft recht op hetzelfde loon als een Nederlander. Het UWV controleert of de werkgever zich daaraan houdt.
  • Goed om te weten is dat asielzoekers zelf op zoek moeten gaan naar werk. Het COA geeft ze wel advies, maar bemiddelt niet. Je kunt je voorstellen dat dit een lastige stap voor ze is. Als werkgever kun je ook zelf de eerste stap zetten.

 

Wil jij als werkgever werk bieden aan asielzoekers of statushouders? WSP gaat op zoek naar een geschikte kandidaat en kan je adviseren en verbinden. Neem hiervoor contact op met één van onze adviseurs.

Heb jij een asielzoeker gevonden die voor je wil werken en waarvan de asielvraag minimaal 6 maanden in behandeling is? Vraag dan hier de TWV aan via het UWV.