Column Brigitte van Lierop over functiecreatie

“Iedereen moet er blij van worden”

Functiecreatie betekent in de kern: taken uit een bestaande functie halen, daar een nieuw functieprofiel van maken en die laten uitvoeren door een nieuwe medewerker. Het gaat hierbij om werkzaamheden die meestal niet in de vacaturetekst staan vermeld. In de praktijk zijn het meestal de taken waar een medewerker niet om staat te springen om ze uit te voeren. Repeterend werk. Je herkent het vast wel: de timmerman die anderhalf uur (!) per dag bezig is met het halen en brengen van materialen. Of de verpleegster die medische handelingen uitvoert, maar ook bedden opmaakt. Het hoort nou eenmaal bij de functie. Vroeger was dat niet zo’n punt, dan deed je dat er gewoon bij.

Maar nu leven we in een andere tijd: medewerkers voelen een hoge werkdruk en er is schaarste in veel branches. Als werkgever moet je dan iets. Digitaliseren bijvoorbeeld. Of functiecreatie toepassen. Liever noem ik het trouwens Inclusief Job Design, dat dekt de lading veel beter. Maar goed, daarover een andere keer meer.

De sleutel tot succes hierin is blijheid. Ja echt: mensen blij maken. Van werkgever tot leidinggevende, van medewerker tot werkzoekende. Iedereen dus. Anders werkt het niet. Je zou denken dat iedereen toch blij is als een medewerker met een hoge werkdruk geholpen wordt in z’n werk. Zo werkt dat niet. Zelf kan-ie het waarschijnlijk beter, sneller en bovendien vertrouw je niet iedereen je werk toe. Je wilt toch dat het allemaal goed gebeurt. Het is daarom niet alleen belangrijk dat mensen écht goed in staat zijn om die taken uit te voeren – taken moeten passen bij de persoon – maar ook het psychologische aspect speelt hierin een cruciale rol. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt, levert het succes op. Op alle vlakken. Volgende keer vertel ik een paar mooie voorbeelden.

Brigitte van Lierop is eigenaresse van het bedrijf Disworks: kennis- en onderzoekscentrum dat als doel heeft de arbeidsmarktpositie van mensen met een beperking te verbeteren. Wilt u dit ook toepassen in uw organisatie? Of bent u nieuwsgierig of zoiets bij u toegepast kan worden? Bij WSP Midden-Holland werken we volgens deze methodiek en kunnen u hierbij helpen.