Eén Social Return-loket voor de hele arbeidsmarktregio

‘Iets teruggeven aan de samenleving’. Dat is letterlijk wat Social Return betekent. Een investering doen die niet alleen financieel rendement oplevert, maar ook concrete sociale winst. Namelijk een werkervaringsplek of baan voor mensen voor wie werk niet vanzelfsprekend is. Met Social Return slaan bedrijven dus eigenlijk twee vliegen in één klap: het werk wordt gedaan én inwoners krijgen de mogelijkheid (opnieuw) mee te doen op de arbeidsmarkt. En dat is mooi, vinden de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Zij stellen Social Return dan ook vrijwel altijd als eis aan bedrijven bij elke aanbesteding voor werken en diensten boven de €150.000. Om de kans op een succesvolle match nog groter te maken, werken de vier gemeenten, uiteraard met alle arbeidsmarktpartners, nauw samen. Sinds januari 2023 geldt een regionaal Social Return-beleid. Die uniformiteit biedt veel voordelen. Want door regionaal dezelfde spelregels voor Social Return te hanteren, scheppen de gemeenten helderheid voor (regionale) werkgevers en opdrachtnemers. Het is voor potentiële opdrachtnemers duidelijker waaraan ze moeten voldoen. Bovendien zorgt het uniforme beleid voor meer kansen voor de inwoners uit de arbeidsmarktregio die werk zoeken.

Stappenplan
Hoe gaat het in zijn werk? De partij die de opdracht gegund krijgt, maakt een afspraak bij het Social Return-loket voor een adviesgesprek. Dat kan via socialreturn@wspmiddenholland.nl. Samen met de coördinator Social Return maakt de werkgever dan afspraken over de invulling van zijn verplichting. Een adviseur van WerkgeversServicePunt (WSP) Midden-Holland helpt vervolgens om kandidaten te vinden die dus uit de hele arbeidsmarktregio kunnen komen. Alle Social Return-activiteiten worden geregistreerd in het online contractmanagementsysteem WIZZR, dat inzicht biedt in de behaalde resultaten. Tijdens en na de afronding van de opdracht kunnen opdrachtgevers rekenen op ondersteuning vanuit WSP Midden-Holland. Want mensen aan het werk helpen én houden, doe je samen.

Achtergrond: zo is het Social Return-loket ontstaan
De gemeenten Gouda, Waddinxveen, Krimpenerwaard en Bodegraven-Reeuwijk vormen samen de arbeidsmarktregio Midden-Holland. De gemeenten, ontwikkelbedrijven en UWV werken veel samen op het gebied van sociaal maatschappelijke thema’s en willen regelgeving waar mogelijk op elkaar afstemmen. Zo ook voor Social Return. Sinds januari 2023 is daarom in alle gemeenten een eenduidig beleid voor Social Return van toepassing en bundelen zij de krachten in het Social Return-loket van WerkgeversServicepunt Midden Holland.

Op de foto
Van links naar rechts: Driss Habyby, projectleider Social Return, Wisja Pannekoek, wethouder gemeente Krimpenerwaard, Brigitte Leferink, wethouder gemeente Waddinxveen, Rogier Tetteroo, wethouder gemeente Gouda, Chantal Botz, manager regionaal WSP, Jan Leendert van den Heuvel, wethouder gemeente Bodegraven-Reeuwijk en Michiel Bunnik, wethouder gemeente Gouda.