Leerwerktraject biedt oplossing voor tekort aan huishoudelijke hulp in de zorg

Er wordt in deze regio hard gewerkt om oplossingen te vinden voor het tekort aan medewerkers in branches zoals logistiek, techniek en de zorg. Kansrijke beroepen noemen we die, omdat de vraag ernaar groot is. Gemakkelijk om al die vacatures in te vullen is het niet. Dat blijkt onder meer uit gesprekken met zeven werkgevers van huishoudelijke hulp in de gemeenten Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Gouda over deze leerlijn. Toch lijkt het erop dat er een creatieve en innovatieve oplossing is gevonden. In zes weken tijd leren mensen die graag willen en kunnen werken – vaak nu nog met een uitkering – via een leerwerktraject de kneepjes van het vak. Samengesteld door WSP Midden-Holland en de aanbieders zelf, met een erkend schoonmaakcertificaat als resultaat. Werken wordt hierdoor ineens een stuk laagdrempeliger voor een grote groep mensen voor wie het hebben van een baan niet vanzelfsprekend is. Het geheim: kijken naar wat wél kan!

De eerste deelnemers hebben hun traject afgerond. Met succes: 90% heeft al een arbeidsovereenkomst op zak nog voordat ze hun certificaat in ontvangst namen. Het geheim? Volgens projectleider Pieter Severijns komt dat door te kijken naar wat wél kan. Gemeenten, ontwikkelbedrijven en UWV werken samen in WSP Midden-Holland waardoor er over de grenzen heen wordt gekeken. “In dit geval heeft Promen de kandidaten begeleid, maar het kan de volgende keer net zo goed onder begeleiding van Ferm Werk zijn. Of samen.” Het succes zit ‘m volgens Pieter ook in het perspectief voor de kandidaat: “We leiden mensen op die nu thuis zitten zonder werk, maar wel heel graag aan de slag willen. Zij denken dat werken niet lukt omdat ze de juiste papieren niet op zak hebben, werkervaring missen of omdat er begeleiding nodig is. Soms is de moed hen in de schoenen gezakt omdat ze niet uitgenodigd worden voor sollicitatiegesprekken. Als we die onzekerheden wegnemen, extra coaching bieden om vaardigheden aan te leren, zorgen voor matching en mogelijkheden geven voor een opleiding, waarvan wij de kosten voor onze rekening nemen, zien we blije gezichten en bovendien wilskracht. Deze groep is bijzonder getalenteerd, gemotiveerd en loyaal. Win win dus.”

Gezamenlijk belang
Dat er nu op een creatieve en innovatieve manier tot een oplossing is gekomen, is te danken aan het commitment van de zeven werkgevers aan elkaar en aan WSP Midden-Holland. Ondanks dat ze verspreid zijn over de hele regio, allemaal andere cliënten hebben en ieder hun eigen specialisme, is er wel degelijk een gezamenlijk belang: meer mensen aan het werk krijgen. Door dat als uitgangspunt te nemen en dus te kijken wat er wél kan, blijkt er veel meer mogelijk te zijn dan je denkt. Zoals dit werkleertraject waardoor er een wezenlijk verschil kan worden gemaakt in het grote tekort dat we hebben aan medewerkers in de zorg.

Niet alleen de werkgevers, maar ook de gemeenten zijn blij met deze ontwikkeling. We vroegen één van de vier betrokken gemeentes naar een reactie. Jan Vente, wethouder gemeente Krimpenerwaard: “Gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners kunnen meedoen naar vermogen, al dan niet met betaald werk. Als het vinden van betaald werk lastig is, wil een gemeente hier in kunnen bemiddelen. Gemeenten en werkgevers werken daarom samen om deze inwoners op te leiden voor banen waar echt behoefte aan is. Daarmee bieden we maatwerk, spelen we in op de behoefte van de samenleving en is de kans op het vinden van een passende baan groot.”

Wil jij dit ook?
Binnenkort start WSP Midden-Holland in 2022 met drie (!) nieuwe groepen. Een digitale training en een schoonmaakcursus bij SVS-opleidingen maken onderdeel uit van het 6-weken-durende traject. Er is nog plek voor nieuwe kandidaten, maar ook voor nieuwe organisaties. Ga hiervoor naar www.wspmiddenholland.nl.