Onafscheidelijk zijn deze drie groenmannen. Silvio zit op de veegwagen, Norbu snoeit, maait en knipt en Martin regelt de boel. Het zijn geen doorsnee collega’s van elkaar en dat komt vooral door Norbu. De 45-jarige Tibetaan woont sinds 8 jaar in Nederland. In zijn thuisland verrichtte Norbu zwaar werk. Primitief, zonder machines. Zijn kennis en mentaliteit komen nu goed van pas in het groen in Waddinxveen. “Ik zou ‘m voor geen goud willen ruilen met iemand die de taal wel machtig is”, stelt Martin. Norbu behaalde onlangs zijn mbo-praktijkverklaring voor de leerlijn Assistent Dier, Plant en Groen op mbo-niveau 1 bij Yuverta
Ondanks meerdere pogingen, lukt het Norbu niet om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Het contrast met zijn eigen taal is groot en hij heeft moeite met leren. “Norbu moet het letterlijk zíen. Wat hij ziet, kunnen zijn handen”, drukt Martin ons op het hart. “Zo heeft hij zijn hele opleiding doorlopen en afgerond.”
Mbo-praktijkverklaring
Eerlijk is eerlijk: het is soms lastig communiceren met Norbu. Inmiddels kennen de drie elkaar zo goed dat ze bij een blik naar elkaar vaak al weten wat ze bedoelen. ”Op het begin was dat nog weleens anders. Norbu werkte net bij ons en ging meteen naar school om zijn papieren te halen. Om de haverklap riep hij zoiets als ‘zukkl’. Ik dacht: wat krijgen we nou. Is hij goed en wel in dienst, noemt-ie me steeds sukkel. Bleek dat hij ‘school’ bedoelde en het steeds over zijn opleiding had. Wist ik veel”, lacht Martin. Inmiddels is Norbu in het bezit van de mbo-praktijkverklaring voor de leerlijn Assistent Dier, Plant en Groen op mbo-niveau 1. Daarvoor is er intensief samengewerkt tussen de gemeente Waddinxveen, opleider Yuverta en WSP Midden-Holland.
Het levert op
Martin begrijpt dat het geduld kost om iemand zoals Norbu in je team op te nemen. “Bij de gemeente Waddinxveen nemen we bewust mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Juist omdat we vinden dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij. En ik begrijp heus wel dat werkgevers het gedoe vinden of bang zijn dat het niet gaat werken. Het is belangrijk dat je dit goed met je team overlegt vooraf. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb dat niet in mijn eentje beslist. Toch levert het aan het einde van de streep op. Norbu is loeisterk en verzet bergen werk. Ik zou ‘m voor geen goud willen ruilen met iemand die de taal wel machtig is. Inmiddels is het mijn maatje en zo’n lieve, nette kerel. En daarbij: het maakt me trots en geeft me voldoening om iemand zoals hem in ons team te hebben. Dat is niet uit te drukken in winst toch? Ik weet zeker dat het iets met een organisatie doet als ze ook iemand zoals Norbu in dienst nemen.”
Ook Silvio zou ‘m niet kunnen missen: “Ik zit nu op de veegwagen en werk daardoor niet meer bij Norbu in het team. Het is een fijne vent en ik help hem zowel zakelijk als privé. Als het warm is en ik vrij ben, dan spring ik bijvoorbeeld op de scooter om hem en zijn collega een ijsje te brengen. Weet je wat het is, hij heeft verder niemand hier en ik vind het belangrijk dat er op hem gelet wordt. Hij voelt meer als familie dan als collega.”
Inclusief ondernemen
Meer weten over inclusief ondernemerschap of de mbo-praktijkverklaringen? Neem contact op met WSP Midden-Holland: de partij in de regio die werkgevers op weg helpt om socialer te ondernemen. Wil je meer weten over de ervaringen van Martin Hofman om iemand zoals Norbu op te nemen in een bestaand team? Bel dan naar de gemeente Waddinxveen.