Social Return bij Mozaïek Wonen: “We vinden nu mensen die we anders nooit hadden gevonden”

Social Return betekent ‘iets teruggeven aan de samenleving’. Als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen beoogt Social Return dat een investering ook sociale winst oplevert, naast het gewone rendement. Een mooie gedachte die door nog weinig organisaties wordt toegepast. Want hoe simpel als het klinkt, zo lastig is het om de eerste stap te zetten. Het vergt moed, lef en doorzettingsvermogen. Mozaïek Wonen uit Gouda waagde de sprong begin dit jaar. Sinds kort passen Mozaïek Wonen en hun onderaannemers Social Return toe bij opdrachten. Niet keihard met allerlei eisen. Maar wel door te onderzoeken wat er allemaal kan en samen te werken met partijen zoals WSP Midden-Holland. En dat werkt. Social return medewerker Shihay is een lot uit de loterij.

Anne ter Steege is directeur-bestuurder bij Mozaïek Wonen in Gouda en vindt de Social Return gedachte mooi en hartstikke nodig. “Wij dragen er graag aan bij om iedereen een kans op de arbeidsmarkt te geven. In onze eigen organisatie, maar ook door ons netwerk hiervoor open te zetten. Ook Woonpartners Midden-Holland en QuaWonen zetten zich hiervoor in. We staan voor grote opgaven: energiezuiniger maken van de woningen, bouwen van woningen En onze reguliere onderhoudsvraagstukken. Daar hebben we veel mensen voor nodig. Met deze samenwerking vinden we mensen die we anders niet gevonden hadden, echt een win-winsituatie.”

Over Shishay
Shishay Baramicheal Tsegay is zo iemand. De 30-jarige vluchtte in 2015 vanuit zijn geboorteland Eritrea naar Nederland. In 2020 rondde hij zijn inburgeringsopleiding af. “We hebben het getroffen met Shishay”, vertelt adjunct-directeur André Doorneweerd van onderaannemer Mens-Zeist Vastgoedonderhoud. “Hij is positief ingesteld, heeft plezier in zijn werk, is leergierig, neemt zijn werk serieus, werkt door, is altijd op tijd aanwezig en werkt prettig samen met zijn andere collega’s. Ondanks dat hij in Eritrea ook als schilder heeft gewerkt, moet hij het schildersvak nog wel helemaal leren. Net zoals zijn jeugdige leerling-collega’s. Het feit dat hij tijdens de bouwvak op eigen initiatief via Promen heeft gewerkt, zegt veel over zijn persoonlijkheid.” Shishay is vooral blij en dankbaar dat hij werk heeft. “Ik ben graag onder de mensen. Het is fijn dat ik erbij hoor en kan werken voor mijn geld.”

Zo is Shishay schilder geworden
Shishay is bij Mens-Zeist binnengekomen na een werkfittraject van drie weken bij Promen Groen en een basis praktijkopleidingstraject schilder van vijf weken bij Schildersvakopleiding Midden-Nederland. Zo’n traject bied je natuurlijk pas aan als zowel de kandidaat als de werkgever elkaar het commitment hebben gegeven om er voor de volle 100% voor te gaan. André vervolgt: “Hierna heeft hij bij ons een leerplek gekregen, waarbij de verloning wordt georganiseerd door uitzendbureau Meestersgilde.” Een partij die an sich al een eigen verhaal verdient”, vult coördinator SROI bij Mozaïek Wonen Arnold van Steenbergen aan. Met de pool blijft opgeleid talent dichtbij. Kandidaten kunnen na hun leerwerkperiode namelijk aan de slag bij andere werkgevers die ook een SROI-afspraak hebben met Mozaïek Wonen. “Je leest het al, er zijn ontzettend veel instanties en organisaties betrokken om het traject te laten slagen”, vertelt André enthousiast.” WSP Midden-Holland vormde hierin de schakel. “Daar weten ze precies welke route je als werkgever moet doorlopen. Ze helpen je strategisch, maar ook met bijvoorbeeld het aanvragen van de subsidie. Zelfs de persoonlijke begeleiding voor Shishay kwam via het WSP.  Zo stond Lars Gottmers aan Shishay’s zijde tijdens het kennismakingsgesprek.”

Zittende medewerkers zijn belangrijk
Hanne Overbeek vervulde die coördinerende functie en vertelt hoe ze dat gedaan heeft: “Ik geloof erin dat je samen de puzzel legt. Met alle instanties. Waarbij alle betrokkenen hun eigen verantwoordelijkheid nemen om tot succes te komen. Woningcorporaties die de Social Return afspraak maken en hun aannemers stimuleren en waarderen. WSP Midden-Holland dat zorgt voor een écht goed voortraject. Opleiders die de basisvakvaardigheden aanleren. Maar ook directieleden en HR die – dit wordt nog weleens vergeten – de eigen medewerkers meenemen. André vult aan dat voorman Hans Kreté en zijn ploeggenoten Shishay hebben begeleid. “Zij verdienen hierin veel credits.”

“Van hem willen we er nog wel tien”
André sluit af met nogmaals benoemen hoe blij hij is met zijn nieuwe medewerker. “Persoonlijk vind ik het mooi om te zien hoe hij het hier in Nederland allemaal doet. Vanuit het AZC in Ommen heeft hij toch maar een heel traject doorlopen. Zonder steun van zijn vrouw en familie die nog in Eritrea wonen. We hebben respect voor hem. Wat ons betreft mogen er nog wel tien van deze kandidaten komen. Zijn drive gaat hem ver brengen en dat gunnen wij hem van harte. Tegen andere werkgevers zou ik willen zeggen dat we met elkaar onze maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen. Zo kunnen we ook veel meer van mensen zoals Shishay een plek geven in de maatschappij. Zeker in een tijd waarin er veel behoefte is aan ‘handjes’.

Op de foto van links naar rechts: Shishay Baramicheal Tsegay, Adjunct-directeur Mens-Zeist André Doorneweerd en voorman  Hans Kreté.