Social Return gaat om meer dan een vinkje zetten

De gemeenten Gouda, Waddinxveen, Krimpenerwaard en Bodegraven-Reeuwijk vormen samen de arbeidsmarktregio Midden-Holland. De gemeenten werken veel samen op het gebied van sociaal maatschappelijke thema’s en willen regelgeving waar mogelijk op elkaar afstemmen. Zo ook voor Social Return. Sinds januari 2023 is daarom in alle gemeenten een eenduidig beleid voor Social Return: met de komst van het Social Return loket van het WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Holland zijn de krachten gebundeld en worden er nog meer kansen gecreëerd voor werkzoekenden uit de arbeidsmarktregio. De ervaring van Ron laat perfect zien hoe deze aanpak meer doet dan alleen werkgelegenheid creëren voor deze doelgroep.

Ron Heemelaar komt op 56-jarige leeftijd in een moeilijke situatie terecht, wanneer hij een herseninfarct krijgt. Zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering is afgelopen, waardoor hij in de bijstand belandt. Na jaren als zzp’er in de wegenbouw te hebben gewerkt, zit hij nu als harde werker plotseling thuis. “Toen ik voor mezelf werkte, had ik altijd genoeg werk, maar toen dat ineens wegviel, was dat best een flinke klap,” vertelt Ron. “Je komt in een soort sociaal isolement.” Zijn herstel duurt maanden en door spierverslapping in zijn arm lijkt intensief fysiek werk niet makkelijk haalbaar. “Ik dacht: ‘Hoe moet ik ooit nog aan werk komen?’. Omscholing zag ik niet zitten.” Ron komt in contact met het WSP Midden-Holland. Dit is een samenwerking tussen het UWV, de gemeenten uit de arbeidsmarktregio Midden-Holland en Sociale Werkvoorziening-bedrijven. Het doel van het WSP is om mensen voor wie het vinden van een baan niet vanzelfsprekend is, aan het werk te helpen.

Het Social Return proces voor bedrijven

Ondertussen is ook een ander proces in werking, namelijk bij Van Doorn. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, vormgeven en onderhouden van (bedrijf)terreinen, infrastructuur en groenvoorzieningen, en hebben als bedrijf een Social Return verplichting bij de gemeente Gouda. “We hadden ruimte voor Social Return invulling en dachten na over hoe we dat wilden doen,” vertelt Leonie van Ommeren, HR-manager bij Van Doorn. Ze bespreekt de opdracht met Driss Habyby, Social Return coördinator bij de gemeente Gouda, en samen kijken ze naar wat voor profiel ze zoeken voor de functie. Vervolgens neemt Driss contact op met zijn collega Eef Oosterwijk, werkgeversadviseur bij het WSP, met de vraag of Eef kan ondersteunen en faciliteren in de zoektocht naar geschikte kandidaten voor Van Doorn.

Van samenwerking tot match

De hulpvraag en cv van Ron zijn Eef al onder ogen gekomen en zo begint de match vorm te krijgen. “Toen ik van Driss over de opdracht hoorde, dachten we meteen aan Ron,” vertelt Eef. “Ik legde het voor, maar Ron reageerde dat dat veel te hoog gegrepen zou zijn. Ik zei dat dit precies is waar de Social Return aanpak voor bedoeld is.” Met dat besef werd Ron ook enthousiast en al snel werden Van Doorn en hij aan elkaar voorgesteld. Het klikt! “De maandag erop ben ik begonnen en ik werk er nog steeds met veel plezier,” vertelt Ron enthousiast. “Het is niet alleen een baan. Het is ook weer een praatje hebben, voldaan voelen en ervaren dat jíj iets bijdraagt.”

Meer dan een verplichting

Leonie benadrukt dat de Social Return verplichting meer inhoudt dan een vinkje zetten. “We zijn een familiebedrijf en vinden het belangrijk dat iedereen bij ons een plekje kan krijgen, ongeacht waar die staat in de maatschappij. Voor ons is Social Return het bieden van een oprechte kans. We zien het echt als een taak om zo als bedrijf op sociaal maatschappelijk gebied iets toe te voegen. En met de komst van het Social Return loket is de kans om een geslaagde match te vinden vergroot.” Eef herkent deze visie op de Social Return aanpak. “Het gaat niet alleen om het hebben van een baan. Het is ook het stukje zelfwaarde dat iemand vaak mist in zo’n situatie. De samenwerking rondom Social Return blijkt echt van toegevoegde waarde.”

Ron roept werkgevers op om na te denken over de Social Return aanpak. “Er wordt vaak op deze mensen neergekeken, maar ik wil zeggen: ‘onderschat ze niet’. Zie juist de kennis, ervaring en wil die ze wel hebben. Kijk waar de passie ligt. Dan is er vrijwel zeker een match te vinden.”

Meer weten over Social Return en of wij iets voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.