Johan Krijgsman van Multinorm: “Twaalf personeelsleden met een afstand tot de arbeidsmarkt rijker”

Pak een willekeurige beugel die gebruikt wordt in de bouw, grote kans dat deze hier vandaan komt. Ze komen uit Waddinxveen en worden gemaakt door onder meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Zij draaien volwaardig mee in het bedrijfsproces”, aldus bedrijfsleider Johan Krijgsman. Hij is de drijvende kracht achter het geven van kansen aan mensen die moeite hebben mee te draaien in de maatschappij. Hij vertelt wanneer ze daar mee zijn begonnen en vooral waarom.

“13 Jaar geleden konden we maar moeilijk personeel vinden voor repeterend werk. We hebben toen, eigenlijk per ongeluk, een autistische jongen aangenomen via een school”, vertelt Krijgsman. “Hij wilde constant hetzelfde werk doen. Dat vonden we opmerkelijk, maar zagen tegelijk kansen. Ik besloot me over deze jongen te ontfermen. Want hoe timide hij was in de omgang, van dit werk kreeg hij energie en bovendien een goed gevoel.”

Aanpassingen
Inmiddels is Multinorm 12 personeelsleden met afstand tot de arbeidsmarkt rijker. Hiervoor heeft het bedrijf wel wat aanpassingen gedaan om het voor iedereen mogelijk te maken om er veilig te werken. Zo zijn machines aangepast naar een zogenoemde twee-handen-bediening. “Het betekent dat de persoon achter de machine het tempo bepaalt, niet de machine”, legt Krijgsman uit.

Iedereen verdient een kans
“Waarom wij dit doen is simpel: wij vinden dat iedereen een kans verdient. Iedereen wil gezien en gewaardeerd worden. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vangen veel klappen in het leven. Ze horen vaak dat ze iets níet kunnen in plaats van wel. Wij hebben onlangs een medewerker aangenomen die lang bij een ander bedrijf heeft gewerkt in de schoonmaak. Iedereen kende hem daar. Deze man werd ontslagen door bezuinigingen en kwam terecht in de wereld van solliciteren. De ene teleurstelling na de andere volgde. Dat doet iets met je eigenwaarde. Hij was al iets ouder, maar ik zag dat hij veel energie had. Oké, hij zegt soms onhandige dingen, maar daar werken we aan. Nu staat hij met een grote glimlach op de werkvloer. Hij is trots op zijn werkkleding en op zijn werkschoenen. Voor ons als bedrijf is dit natuurlijk ontzettend waardevol. Wij hadden een plek, hij kon deze plek vervullen en voelt zich gelukkiger dan ooit doordat hij volwaardig meedraait in de maatschappij.”

Regionale samenwerking
Vroeger had Johan contact met bijvoorbeeld Promen, de gemeente en het UWV. Apart van elkaar. Tegenwoordig kan Johan terecht bij WSP Midden-Holland waar al deze partijen (en meer) bij aangesloten zijn. Johan heeft het altijd als prettig ervaren dat er enige vorm van begeleiding op afstand was. “Ik ben zelf geen hulpverlener, ben hier om de boel te leiden. Daarom zijn inzichten en adviezen van derden welkom.”

Pak die kans
Wat Krijgsman betreft liggen er voor meer bedrijven kansen. Hij vind dat er veel jonge en oudere mensen thuiszitten die prima kunnen functioneren binnen een bedrijf. “Niet iedereen kan een heel motorblok uit elkaar halen. Maar veel kunnen er wél een bougie vervangen als je het ze leert. Als er dan subsidie beschikbaar is, gebruik die dan om deze mensen dit te leren.”